top of page

Боротьба з насиллям : Як саме допоможе жінкам ратифікація Стамбульської конвенції?

20-го червня 2022-го року Президент України Володимир Зеленський підписав закон про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами.


Що таке "Стамбульська конвенція" та які зміни для протидії насилля вона пропонує Україні?


Стамбульська конвенція, вона ж Конвенція Ради Європи про запобігання домашньому насильству та боротьбі з насильством щодо жінок — документ, який юридично зобов’язує Україну до створення всеосяжної правової бази, а також — до розробки підходу в боротьбі з насильством щодо жінок.


Конвенція спрямована на запобігання домашньому насильству, вона захищає постраждалих та покликана сприяти судовому переслідуванню винних у таких злочинах.


Тобто, тепер в Україні криміналізують психологічне, фізичне і сексуальне насильство, переслідування, а також примусові аборти, стерилізацію та шлюб.



П'ять головних змін, які вносить конвенція


Марина Говорухіна, експертка зі стратегічних комунікацій кампанії "За Стамбульську конвенцію", виділила головні п'ять змін, які цей документ може принести Україні.



1. Створення єдиної установи, де людина може отримати комплексну підтримку в одному місці, й всі ці служби мають між собою координуватися.


Раніше жертви домашнього насилля мали звертатися до різних фахівців - слідчих, лікарів, психологів, юристів. Не всі знали, які правильно себе вести з жертвами, а тепер їх навчатимуть.


Якби конвенція почала діяти ще до війни, багато людей, які постраждали від насилля російських військових, могли б отримати більш фахову допомогу.


2. Держава створить притулки, в яких зможуть перебувати постраждалі.


Раніше жінкам не було куди йти від кривдника. Притулки, які існували, фінансували переважно громадські організації, і цього було замало.


Тепер постраждалі повинні мати доступ до притулку в найближчому місті цілодобово і зможуть залишатися там з дітьми.Ці притулки також має фінансувати держава. Норма - одне сімейне житло на 10 тисяч населення.


3. Після ратифікації розслідуватимуться усі випадки, незалежно від того, хто про них заявив.


Зараз домашнє насилля розслідують лише тоді, якщо про нього заявить жертва. Але реалії такі, що жінки не завжди подавали заяви на своїх чоловіків. Або могли забрати її під тиском чоловіка.


Тобто, тепер якщо сусіди почують крики за дверима і викличуть поліцію, та має перевірити і реагувати.


4. До ратифікації жертви не могли вимагати грошей у кривдника - тепер з'явиться компенсація.


5. Тепер батьківські права можуть бути обмежені, якщо насильство відбулося в присутності дитини або стосовно неї.


Раніше домашнє насильство в присутності дитини не вело до позбавлення батьківських прав, хіба що насильник вже був засуджений за умисні дії стосовно дитини.


14 переглядів
bottom of page