top of page

Польща: як українцям знайти роботу, житло, піти на навчання та віддати дитину до школи

За даними ООН, в Польщу виїхали майже 2,7 мільйона українських біженців. Хоча дехто з українців поїхав далі до Європи, а хтось уже повернувся додому, чимало людей продовжують мешкати на території сусідньої держави. Розповідаємо корисну інформацію про роботу та навчання в Польщі, що може знадобитися українцям.


Поляки демонструють безпрецедентну підтримку українців, які постраждали від російської агресії. В Польщі українські біженці отримують безкоштовне житло, харчування, медичний догляд, одяг, предмети першої необхідності.


Однак така підтримка не може тривати вічно, і українські біженці рано чи пізно повинні шукати роботу або ж вступати на навчання.

У Польщі всіляко підтримують українських біженців / Фото Unsplash


Як стверджує ресурс Mind.ua, лише 20% українських біженців мають віддалену роботу, що дає змогу забезпечити себе та свої родини під час перебування в Польщі. Іншим доводиться шукати вакансії та йти на роботу в країні перебування.

Важливо. Українцям на території Польщі потрібно отримати статус біженця або тимчасового захисту. Ще один важливий документ, який потрібно мати – PESEL (аналог українського індивідуального податкового номеру).

Подати заявку на статус тимчасового захисту потрібно на офіційному урядовому сайті. Сайт доступний різними мовами, у тому числі й українською.


Прохачам потрібно заповнити анкету, відповісти на деякі питання стосовно виїзду з України, громадянства та документів.


На цьому ж сайті можна дізнатися, як отримати номер PESEL.


Як знайти житло у Польщі


Польські громади пропонують безкоштовне тимчасове розміщення для українських біженців. Якщо ви перебуваєте в одному із цих міст, звертайтеся за номерами телефонів:

  • Варшава +48 727 805 764

  • Катовіце +48 32 737 87 87 або +48 539 696 888

  • Лодзь +48 42 638 59 95, +48 42 664 10 81

  • Ополе +48 881 320 160, +48 881 320 165

  • Люблін +48 533 39 15 69.

  • Зелена Гура +48697662349

Також можна шукати безкоштовне житло для біженців на таких сервісах: EU4UA, ICanHelp.Host, Ukraine Take Shelt.

Якщо ви хочете оселитися в Польщі на тривалий час і винайняти помешкання, це можна зробити за допомогою дошок оголошень:

Як влаштувати дитину в школу


Діти віком від 7 до 18 років мають право навчатися у польських школах. Для цього навіть не обов'язково знати польську мову – дітям пропонують безкоштовні уроки мови.


У державних школах навчання для українських дітей безкоштовне.

Українським дітям пропонують безкоштовне навчання в школах та уроки польської мови / Фото Unsplash Батькам або опікунам дитини потрібно подати заявку для навчання у польській школі:

  • До заяви про прийняття дитини до школи додайте документи, що підтверджують відвідування дитиною школи в Україні. Перекладати документи на польську мову не потрібно.

  • Подайте всі документи директору обраної школи.

  • Якщо ви не маєте документів, що підтверджують навчання дитини, напишіть заяву про загальні роки навчання дитини в школі України та вкажіть школу / школи, в яких навчалася ваша дитина.

Детальну інформацію можна дізнатися на офіційному сайті польської влади.


Безкоштовне навчання у Польщі


Чимало українців і до війни шукали можливості навчатися у польських вишах. Хтось робив це на платній основі, інші ж змагалися за різноманітні стипендії. Що українцям пропонують зараз?


12 березня 2022 року вийшов закон про надання тимчасового захисту громадянам України. У ньому йшлося і про можливості безоплатного навчання.


Втім, це не значить, що всі українці зможуть вчитися у польських внз безкоштовно необмежену кількість часу.


Закон працює так:

  • Його дія розповсюджується на українців, які перетнули кордон після 24 лютого 2022 року.

  • Студенти, які отримали тимчасовий захист, зможуть отримати звільнення від оплати за навчання на 18 місяців, починаючи від дня початку повномасштабної війни (від 24 лютого 2022 року).

Фактично, українські студенти-біженці зможуть безкоштовно провчитися один академічний рік (2022 / 2023).

Українці можуть отримати право безкоштовного навчання у вишах терміном на рік / Фото Unsplash

Зверніть увагу! Право на безкоштовне навчання не будуть надавати усім автоматично!

Потрібно зважати, що:

  • Вступна кампанія у Польщі відбувається за всіма правилами, які існували раніше. Потрібно подати атестат, пройти співбесіду та скласти іспит.

  • Безкоштовне навчання буде доступне тільки у державних внз, польською мовою та на стаціонарі.

Також для всіх, хто планує навчатися в Польщі, створили сайт з правилами вступу, можливістю подати онлайн-заявку та правилами навчання в різних університетах.

Можливість одночасно працювати й навчатися

У Польщі створили проєкт для молодих українців під назвою Studiujepracuje.pl. Його учасники можуть одночасно працювати й навчатися.


Хто може взяти участь:

  • Українські біженці віком від 18 до 25 років.

  • Молодь, що навчається й не може отримати підтримку від батьків.

Тим, хто пройде відбір на проєкт, обіцяють компенсувати повну вартість навчання, надати житло на весь період співпраці, а також запропонувати роботу.


Окрім того, якщо ви хочете наймати житло самостійно, проєкт пропонує 600 злотих компенсації. А також компенсувати кошти на проїзд до навчального закладу – у розмірі до 150 злотих на місяць.


Для участі в проєкті потрібно подати заявку. Учасники можуть обирати серед 200 шкіл та університетів у 85 населених пунктах. Окрім того, потрібно вказати, де б ви хотіли працювати.


Як знайти роботу в Польщі


Сьогодні існує чимало проєктів, що пропонують допомогу у пошуку праці українським біженцям.

Де шукати пропозиції роботи


Знайти актуальні вакансії можна на різноманітних сайтах. Здебільшого вони мають українську версію та доступні навіть для тих, хто не знає польської мови.

Також можна звертатися до повітових бюро праці, які є по всій країні. Сайт також доступний українською мовою. У працевлаштуванні допомагає і організація Zielona Linia.


Також можна звертатися у пошуках роботи безпосередньо до великих роботодавців. Наприклад, мережі магазинів Lidl, Biedronka і Kaufland запрошують на роботу українців і навіть публікують оголошення про це українською мовою.


А магазини Żabka навіть створили спеціальний портал для українців, де можна переглядати актуальні вакансії.

Польські роботодавці підтримують українців / Фото Unsplash

Зверніть увагу! Більшість таких вакансій передбачають також поступове вивчення польської мови.

Також українці можуть звернутися до польської біржі праці. Це – необов'язкова процедура. Однак на біржі праці можна подати заявку на участь у професійному стажуванні, пройти фахове навчання, подати заявку на отримання коштів для підприємницької діяльності.


Чи можна відкрити власний бізнес


Звісно. Українці, які перебувають на території Польщі легально і мають PESEL, можуть займатися підприємництвом на тих же умовах, що й громадяни Польщі. Якщо боїтеся, чи вийде вести бізнес, можна випробувати себе. У Польщі є поняття nierejestrowana działalność gospodarcza – для тих, хто тільки починає підприємницьку діяльність і не знає, чи у нього вийде.


Її можуть вести ті, хто:

  • отримує не більше 1505 злотих доходу на місяць,

  • протягом останніх 5 років не вів підприємницької діяльності в Польщі,

  • ця діяльність не вимагає особливого дозволу чи ліцензії.

Детальніше про підприємницьку діяльність у Польщі можна дізнатися на сайті Ukraina.pl.


Як українцям отримати медичну допомогу в Польщі


Українські біженці в Польщі мають право отримувати таку ж медичну допомогу, як і поляки. Лікування для українців – безкоштовне.

Українці можуть отримати безкоштовну медичну допомогу у Польщі / Фото Unsplash


Для цього потрібно:

  • Мати закордонний паспорт громадянина України, у якому є відмітка, що ви перетнули кордон після 24 лютого 2022 року.

  • Якщо ви перетинали кордон без паспорта – потрібно мати документ, що підтверджує дату перетину (його видають польські спецслужби).

Важливо! Отримати безкоштовну допомогу можуть ті українці, які мають статус біженця або тимчасового захисту та PESEL.

Безкоштовну медичну допомогу надають на всіх рівнях, у тому числі й стоматологічні послуги. Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Навіть маленькі суми важливі. Зробити посильний внесок можна тут.


251 перегляд
bottom of page