top of page

45 діб були в окупації: як родина Артура й Альони врятувала 3 дітей від "руського міра"

Артур і Альона мешкали у Запорізькій області. 27 березня до їх рідного села Басань зайшли росіяни.

Росіяни зайшли в дім і пили пиво

Об 11 годині ранку Артур подивився у вікно і побачив загарбників.

"У нас крайня хата, ми живемо в сторону міста Пологи. І у вікно було видно, як повз пройшло від 130 до 140 одиниць бойової техніки", – розповідає батько родини Артур.

О 12-й будинок Артура й Альони оточили близько 20 БМП. Вони почали зносити все на своєму шляху: їздили по парканах, городах, не розбираючи дороги.

Артур і Альона виховують 3 маленьких дітей / Фото YouthFutureUA

"Вони ходили по двору, викотили машину, колеса порізали – щоб я нікуди не міг поїхати", – розповідає чоловік.

4 години тримали в заручниках

Альона залишилась в хаті, а Артур вийшов на двір. Чоловіка схопили й поклали обличчям на землю. Артур почав кричати, що в будинку діти – тоді загарбники забігли в дім і все там обшукали.

Щоправда, переконавшись, що в будинку справді троє малюків, більше туди нових солдат не пускали.

"Вони були у нас близько 4 годин. Пили пиво, бо пограбували магазин, все розкидали по двору. Перший танк, який заїхав – ним зачепили двері магазину і вкрали все, що можна – навіть жіночі й дитячі колготки", – розповідає Артур.

Артур розповідає, що росіяни грабували магазини та оселі / Фото YouthFutureUA


Пили пиво навіть у вуличному туалеті. А ще Артура здивувало, що російські солдати сиділи зверху на своїй техніці, а всередину складали усе, що знаходили на людських подвір’ях і в будинках.

Виїхали через 1,5 місяця

Родина пробула під окупацією 45 днів. Магазини не працювали, вийти з будинку було майже неможливо через постійні обстріли. Тоді вирішили виїжджати.

На щастя, російські блокпости вдалося проїхати швидко. Артур і Альона спеціально не брали з собою речей – адже їх ретельно перевіряли на блокпостах.

"Змушували все розвантажувати, показувати кожну сумку. Тому ми поїхали, у чому були", – говорить пара.

Спершу поїхали в Польщу

Вже за три дні після того, як покинули окупацію, сім'я була на польському кордоні. Зупинилися в місті Замбров.

Артур одразу влаштувався працювати на автомийку. У Польщі родина прожила 3 місяці, але вирішила повертатися в Україну.

Випадково зупинилися у Немирові

Пара виховує 3 дітей: шестирічну Мілу, трирічного Марка та однорічного Ельдара.

Попри все, що довелося пережити, молоді батьки відмовляються від допомоги. Стверджують, що у них все є і комусь точно потрібніше.

"Житло нам дали – мешкаємо в гуртожитку. Годують раз на день", – розповідає Артур.

Зараз сім'я мешкає в Немирові / Фото YouthFutureUA


Родина випадково опинилася в місті Немирів Вінницької області – Артуру заблокували польську карту із грошима, він не міг заправити авто – тому довелося зупинитися у першому-ліпшому населеному пункті.

Там сім'ю оселили в гуртожитку, однак вони якомога швидше хочуть працювати й облаштовувати своє життя.

Мріють жити у селі

Зараз Артур активно шукає роботу. За освітою чоловік – автослюсар, на Запоріжжі 10 років працював водієм вантажівки. Чоловік розуміється на техніці, тому з радістю виконуватиме подібну роботу.

Артур і Альона кажуть, що їм сподобалося жити в Немирові. Вони хотіли б облаштуватися і з часом придбати будинок у навколишніх селах.

Важливо: якщо ви маєте пропозиції щодо роботи чи житла для родини – пишіть у телеграм @pangeyaultima.

Росіяни заселяються в порожні хати

Сусіди із Запоріжжя розповідають Артуру, що росіяни заселяються там у порожні будинки. Дехто навіть перевозить свої сім’ї. Подейкують, що у тих українців, які не повернуться в Басань до вересня, будинки остаточно заберуть.

"Якщо там буде Україна, звісно, ми повернемось додому. Але поки треба працювати, влаштовуватися, нема як сидіти. Хочемо знайти в селі якусь хатинку і починати все заново", – ділиться планами Артур.

YouthFutureUA намагається не залишати осторонь потреб переселенців та жертв війни. Наша команда придбала для родини необхідні дитячі ліки, а також канцелярію для навчання та розвитку діток.

Команда YouthFutureUA надала родині посильну допомогу / Фото YouthFutureUA


Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Навіть маленькі суми важливі. Зробити посильний внесок можна тут.


81 перегляд
bottom of page