top of page

Апатія під час війни: що робити, якщо не хочеться НІЧОГО?

У перші дні війни всі відчували страх за власне життя та життя рідних, багатьох людей охоплювала паніка. Але війна триває уже майже 6 місяців і на зміну гострому страху приходять апатія та депресивний стан, який знесилює нас.


Щоб зберегти свій внутрішній ресурс, слід намагатися боротися з апатією

Коли не хочеться нічого / Світлина : Depositphotos


Примітка! Апатія – стан, який проявляється у відчуженості, байдужості до подій навколо, а також у відсутності бажання що-небудь робити. Найчастіше виникає після стресових ситуацій як захисний механізм психіки, який не дає “зламатися” від нервового перенапруження.

Як допомогти собі та близьким?

Ділимось порадами психологині Анни Романик


1. Спробуйте знизити рівень вимог до себе.

Як би нам не хотілося жити як раніше – зараз цього не вдасться. Це ні емоційно, ні фізично неможливо. Ставлячи перед собою ті цілі, які Ви ставили у мирний час, цілком вірогідно вкотре пережити відчуття безсилля через неможливість їх реалізації або досягнення.

Починаємо з малого, радіємо тим найменшим досягненням, які вдається втілити. І обов’язково хваліть себе за будь-який успіх!

2. Поверніть собі контроль над власним життям.

Це допоможе зрозуміти, що від Вас щось залежить. Таке варто для себе відзначати, адже ми можемо контролювати певні речі, але навіть не усвідомлюємо, що робимо це. І мова не лише про глобальні процеси, а й про те, що нам може здаватися дрібницями.

Повертайте звичну рутину у своє життя: задоволення базових потреб, виконання необхідних обов’язків, тощо.

Підтримуйте тих, хто поруч з Вами, просіть і у них про підтримку; нагадуйте, що відбувається і що робити. Нам усім необхідно зараз відчувати себе важливими і корисними у своєму просторі.

Як змусити себе встати з ліжка / Світлина : Elle.UA

3. Будуйте найближчі плани.

Спробуйте планувати день, можливо, два. Максимум – тиждень. Звісно, спланувати свою діяльність у більш довготривалій перспективі неможливо, однак короткострокове планування дозволить повернути контроль за власним життям та повернути мотивацію до діяльності.

Проте, не будуйте грандіозних далекоглядних планів задля уникнення фрустрації.

Намагайтеся жити сьогодні. Зараз це актуально як ніколи!

4. Намагайтеся не залишатися наодинці

Обов’язково зустрічайтеся та спілкуйтеся з іншими людьми. Ми всі у тій же ситуації. Ми, як ніколи, розуміємо стан один одного, бо війна у нас зараз одна на всіх. І кожен по-своєму її переживає. Але вона точно показала, що ми маємо дуже багато спільного.

Відверта комунікація про власні емоції та відчуття дозволяє їх переживати. Ми вчимося долати труднощі, коли чуємо про успішний досвід інших. Ми намагаємося будувати плани, коли чуємо про такі плани від близьких.

5. Відкладіть постійний скролінг стрічки новин

Це лише створює ілюзію контролю ситуації. Все найголовніше відбувається з Вами. Подбайте про свою безпеку, щоб Ви могли, за потреби, пройти в укриття, коли виникне необхідність. Перегляд інших новин структуруйте та спробуйте дозувати. Постійне «споживання» інформації перевантажує мозок і не дає відчуття спокою та опори, хоч саме це ми там і шукаємо.

6. Дякуйте там, тоді і тому, де це актуально

Ніхто не знає, коли буде кінець цій війні. Але сьогодні ми в цьому місці, в цій миті. Фокус у моменті «тут і зараз». Нам важливо зберігати життя, наповнювати його та нагадувати собі, що ми живі. Проживаючи кожен день, ми наперекір обставинам передаємо бажання жити тим, хто поруч.

7. Просіть про допомогу

Якщо Ви відчуваєте, що надто важко справлятися самостійно – не зволікайте!

Зверніться за допомогою або підтримкою фахівця.

Психолог знає, що з тим робити та готовий допомогти.


Нагадуємо, що знайти безкоштовну психологічну підтримку можна тут : https://www.yfua.org/blog/categories/psychological-support

Яка профілактика апатії?

Дія, рух та допомога іншим – кращі ліки від зневіри /

Cвітлина : versii.if.ua


Висновок : щоб позбутися апатії та депресії, слід щодня задоволь­няти три сфери життя: соціальну, фізичну та когнітивну. Це забез­печується спілкуванням з близь­кими людьми, фізичною актив­ністю, навчанням, гобі, тощо. Не можна дозволяти собі весь день лежати в ліжку та за­нурюватися у власні думки.

Пам'ятайте, що все обов’язково буде Україна і ми переможемо зло!


Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Зробити посильний внесок можна тут.



104 перегляди
bottom of page