top of page

Канада для українців: безкоштовна віза, фінансова допомога, дозвіл на роботу - про ВСЕ і по порядку

Канада запустила тимчасову міграційну програму для українців, які залишили країну через російське вторгнення.

Про це йдеться у заяві на сайті канадського уряду.



"У відповідь на повномасштабне вторгнення Владіміра Путіна в Україну міністр імміграції, біженців та громадянства Шон Фрейзер оголосив про запуск Канадсько-українського дозволу на екстрені поїздки (CUAET). CUAET – це особливий, прискорений шлях тимчасового проживання для українців, які шукають безпечного притулку в Канаді, поки триває війна в їхній рідній країні", - йдеться у заяві.

Що передбачає нова програма для українців?


За цією програмою українці та найближчі члени їх сімей будь-якої національності можуть перебувати в Канаді як тимчасові резиденти до 3 років.


ПРИМІТКА : віза CUAET - не програма подачі для статусу біженця, це, фактично, туристична віза з можливістю легального працевлаштування та навчання.

Відповідно до цієї спеціальної програми скасувалось багато вимог, пов’язаних зі звичайною візою або дозволом на роботу, аби вимушені переселенці з України могли якнайшвидше адаптуватись в нових умовах.


Українці та члени їх сімей звільнені від вимог Канади щодо вакцинації проти COVID-19. Однак вони повинні відповідати всім іншим вимогам охорони здоров’я для подорожей, таким як карантин і тестування.


ВАЖЛИВО : Весь процес отримання візи та дозволу на роботу безкоштовний.

Мітинг на підтримку України / Фото: Evan Buhler/The Canadian Press


Перебуваючи в Україні чи за кордоном можна подати онлайн-заявку на візу в Канаду та надати свої біометричні дані (відбитки пальців і фотографію). При цьому пропонується подати заявку на 3-річний відкритий дозвіл на роботу одночасно з подачею заяви на візу. Цей дозвіл дозволяє працювати в Канаді. Раніше такі дозволи видавались не більше, як на 6 місяців.


Нагадуємо, що Візовий Центр Канади у місті Львів відновив роботу з 13 липня. У Візовому Центрі можна здати біометричні дані тільки за наявності листа-запиту (Biometric Instruction Letter), який можна отримати після заповнення анкети. Усі інші послуги, включаючи подачу паспорту призупинені до подальшого повідомлення.

Як записати дітей до школи ?


Достатньо подзвонити до тієї школи, куди ви хочете записати дітей і вам скажуть, як їх зареєструвати.


Фото : з мережі інтернет


Учні початкової та старшої школи можуть зареєструватися та почати відвідувати школу відразу після прибуття до Канади, а будь-хто, хто бажає навчатися у вищих навчальних закладах, може подати заявку на отримання дозволу на навчання. Державні школи у Канаді безкоштовні, на відміну від дитячих садочків.


Фінансова допомога : як оформити та на яку суму можна розраховувати

Уряд Канади надає фінансову допомогу - одноразову виплату, щоб допомогти українським сім’ям, які перебувають у Канаді за дозволом на екстрені поїздки Канади та України (CUAET).


Фінансова допомога передбачається для можливості подбати про свої основні потреби ( оплата оренди житла в тому числі), для зручнішої адаптації в Канаді.

Ви можете подати заявку, якщо ви :


  • знаходитесь у Канаді

  • приїхали за програмою CUAET

  • маєте рахунок у канадському банку

Разом із особистoю інформацією треба надати номер вашого унікального ідентифікатора клієнта (UCI) та номер документа про статус тимчасового резидента [IMM 1442].

Скільки ви можете отримати?

  • 3000 доларів за кожного дорослого (18 і старші)

  • 1500 доларів за кожну дитину (до 17 років)


Зарахування виплати відбувається шляхом прямого депозиту і займає до 5 робочих днів. Вашому банку може знадобитися ще від 3 до 5 днів, щоб відобразити депозит на вашому рахунку.

Податися зараз:


Ukraine immigration measures: Financial assistance - Canada.ca



Як подати заявку за програмою CUAET?

  • Перший крок – зареєструйтеся та отримайте код запрошення на порталі IRCC та подайте заяву на отримання гостьової візи та відкритого дозволу на роботу в режимі онлайн через портал Міністерства у справах імміграції, біженців і громадянства Канади за лінком: portal-portail.apps.cic.gc.ca

  • Другий крокздайте біометричні дані. Якщо у заявника ще немає біометричних даних у досьє, уряд Канади запросить заявника надати їх (а саме відбитки пальців і фотографію) у візовому центрі. Візовий центр Канади у Львові відновив роботу. Можлива подача біометрії!

  • Третій крок – нарешті, перш ніж буде схвалено заяви на отримання гостьової візи та відкритого дозволу на роботу, заявнику слід надіслати поштою паспорт до візового центру в Україні. Цю вимогу буде складно виконати, оскільки на цей час усі візові центри в Україні закриті. Враховуючи це, заявнику, можливо, доведеться надіслати паспорт поштою до візового центру за межами України і поїхати в такий центр, щоб забрати паспорт із гостьовою візою. Візові центри працюють у Молдові, Румунії, Австрії та Польщі, а також у багатьох інших країнах Європи.


Як заповнити анкету?

Скільки діє програма?

Поки що програма діє до березня 2023, можливо, уряд Канади згодом продовжить термін її дії.


Куди їхати?


Канада є федерацією, що складається з десяти провінцій і трьох територій, сама країна — багатокультурна й багатомовна: на федеральному рівні визнано дві державні мови — англійську та французьку.

Залежно від провінції можуть відрізнятись : закони, клімат, мова, ціни на оренду житла та додаткові форми підтримки для українців, що тікають від війни. Тож радимо ретельно вивчити програму для кожної провінції і обрати для себе оптимальний варіант.


Як обрати провінцію?


Найпростіший спосіб - знайти групи у соціальних мережах, з назвою провінції, де проживають українці Канади.


Перший літак з українськими біженцями приземлився в Канаді / Фото: twitter.com/FureyAndrew


Часто там відповідають не тільки етнічні українці, а й багатонаціональні канадці (англійською чи французькою), які хочуть допомогти українським біженцям влаштуватись у мирному житті.


Багато хто з канадців навіть допомагає із безкоштовним прихистком - тимчасово надають кімнати у власному будинку і всіляко підтримують біженців з адаптацією.


Як приклад : інформація для новоприбулих в Канаду - провінція Онтаріо


Покроково про головне в провінції Онтаріо розповіла українка, що мешкає в Торонто Наталья Лимпопо у групі Вишиванка-допомога українцям у Торонто

Допомога в аеропорту: Червоний Хрест 1- 833 -354 -1628

1. Допомога у пошуку тимчасового житла COSTI Housing Department: 416-244-0480, 647-245-4321, 647-245-4314, housinghost@costi.org Jewish Immigrant Aid Services: 437-232-5971 Українська іміграційна служба 416-767-4595



2. Подати заявку на податковий номер SIN ( Social Insurance Number) Онлайн (займе кілька тижнів) https://www.canada.ca/.../employm.../services/sin/apply.html Або піти в офіс і одразу отримати: https://www.canada.ca/.../empl.../corporate/contact/sin.html CUAIS (Canadian Ukrainian Immigrant Aid Society) 416-767-4595 – по запису


3. Відкрити рахунок в банку. Багато Канадських банків пропонують безплатні плани (тимчасово), українська кредитова спілка пропонує українцям відкрити безплатно рахунок

https://www.ukrainiancu.com/welcome-ukraine АКЦІЯ “Нова Будучність” Банківські послуги для новоприбулих – братів та сестер Українців Кредитова Спілка Будучність вітає новоприбулих в Канаду! https://bcufinancial.com/new-buduchnist/

4. Подати заявку на медичну картку в Service Ontario https://www.ontario.ca/page/apply-ohip-and-get-health-card Ті, хто прибуває за CUAET, можуть відвідати державний центр повного спектру послуг Онтаріо з такими документами, щоб подати заявку на OHIP:

Робоча віза (студентська) з припискою CUAET • Документ – доказ адреси • Документи, що посвідчують особу (паспорт) Щоб знайти державний центр сервісу Онтаріо , https://www.ontario.ca/locations/serviceontario або зателефонуйте на INFOline Service Ontario за номером 1-866. -532-3161 (TTY: 1-800-387-5559).

Після реєстрації кожна особа одразу отримає запис транзакції, який підтверджує відповідність вимогам OHIP і містить номер медичної картки та код версії особи. Запис транзакції може бути представлений постачальникам медичних послуг (лікарям, лікарням тощо) для полегшення доступу до застрахованих медичних послуг до отримання медичної картки.

Офіси Service Ontario надають послуги лише за попереднім записом. Щоб записатися на прийом, відвідайте: https://www.ontario.ca/page/book-serviceontario-appointment


5. Фінансова допомога

Українці в Онтаріо, які мають дозвіл на екстрену поїздку до Канади (CUAET), мають право подати заявку на екстрену допомогу, яка надає тимчасову фінансову підтримку для основних потреб і оплати притулку у кризових ситуаціях.

Якщо у вас не вистачає грошей на їжу та житло, ви можете подати заявку на екстрену допомогу.


Подавати заяву:

• якщо у вас є канадський номер соціального страхування (SIN), ви можете подати заявку онлайн: https://ea.mcss.gov.on.ca/

• якщо у вас немає номера соціального страхування, зверніться до місцевого офісу Ontario Works: https://www.ontario.ca/.../social-assistance-office.../

податися зараз:


6.Знижки на проїзд в Торонто

Для тих, хто отримав екстрену фінансову допомогу від Онтаріо (не федеральну)

Програма передбачає 33-відсоткову знижку на тарифи на проїзд для дорослих на одну поїздку (TTC) та 21-відсоткову знижку на місячні абонементи TTC для дорослих. Знижка запрограмована на картку PRESTO https://www.toronto.ca/.../assistance.../transit-discount/

Знижки на проїзд в Micicaзі https://www.mississauga.ca/.../affordable-transit-program/


7. Заняття з англійської для дорослих 416-767-0870

Назначити тест: language.test@ymcagta.org або 416-925-5462 Settlement services and free English classes:

Parkdale Intercultural Association (piaparkdale.com)


Україна та всі українці дуже вдячні за підтримку, що надає уряд Канади і її солідарні громадяни. Нам дуже пощастило мати таких вірних друзів по всьому світу і нам справді важливо знати, що ми не самі в боротьбі проти зла. Безмежно дякуємо за ваші відкриті серця!

Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Зробити посильний внесок можна тут.



3 650 переглядів
bottom of page