top of page

Контузія: що потрібно знати про цей "невидимий" наслідок війни

Повномасштабна війна принесла у звичне життя українців чимало нових термінів та понять. Один з них – контузія, діагноз, про який сьогодні доводиться чути все частіше.


Джерела: фейсбук біофізика Ірини Олійник, Заборона, Життя після АТО, Суспільне

Головне фото: Usman Yousaf on Unsplash


Контузія сьогодні загрожує не тільки захисникам на передовій, а й цивільному населенню – адже Росія не припиняє постійні обстріли українських міст та сіл. Дізнайтеся більше про контузію, її симптоми та наслідки.

Що таке контузія Це загальне ураження організму, що виникає через різкий удар. Контузію може спричинити повітряна, водяна або звукова хвиля, удар об землю, воду тощо. Друга назва контузії – акубаротравма. Джерело: Вікіпедія

Часто до діагнозу "контузія" ставляться зневажливо, ним нехтують як лікарі, так і самі пацієнти, а також військове командування. До цього підходять легковажно, мовляв, "руки й ноги є", отже, людину просто не вважають такою, що серйозно постраждала.


Таке нехтування може призводити до значних наслідків для здоров'я людей. Тому постраждалим дуже важливо самостійно вивчати тему контузії, вимагати відповідного лікування й ретельно берегти своє здоров'я.


Що важливо знати про контузію

  • Це не "класичний" струс мозку, що виникає при ударі. Контузія – це ураження всього організму, що виникає через вибухові хвилі.

  • Процес контузії продовжує розвиватися в мозку і після впливу вибухової хвилі на організм.

  • Звичайне МРТ та КТ, що є в українських лікарнях, зазвичай не показують контузію.

Які симптоми вказують на контузію


Якщо людина потрапила під вплив вибухової хвилі, то свідчити про отриману контузію можуть:

  • втрата свідомості,

  • нудота та блювота,

  • сильний головний біль,

  • втрата пам'яті,

  • дезорієнтація в просторі,

  • прискорене серцебиття,

  • різка зміна психоемоційного стану тощо.

Які бувають ступені контузії

  1. Легка. Її симптоми – заїкання, тремтіння та оніміння кінцівок (пальців рук, ніг), погіршення слуху.

  2. Середньої тяжкості. Повна глухота, частковий параліч кінцівок, відсутність реакції зіниць на світло.

  3. Важка. Її характеризує втрата свідомості, переривчасте дихання, судоми або мимовільні руки кінцівками, можлива кровотеча з рота чи вух.

Важливо. Усі ці симптоми можуть розвиватися протягом тривалого часу після контузії, навіть якщо спершу здається, що травма несуттєва. Тому при контузії обов'язково потрібно звертатися до лікаря.

Окрім того, тривалі наслідки контузії можуть розвиватися незалежно від важкості початкової травми. До тривалих наслідків відносять порушення пам'яті, концентрації, погіршення сприйняття інформації тощо.

Що з мозком


Біофізикиня Ірина Олійник так характеризує процеси, що відбуваються в мозку під час контузії:

  1. Відбувається кавітація. Фактично, це процес утворення бульбашок в мозку (як бульбашки повітря у воді, що утворюються за гвинтом пароплава).

  2. Гідродинамічний удар (це схоже на дитячу гру, коли повітряні кульки, наповнені водою, кидають на землю. Кульки деформуються – за схожим принципом деформується мозок).

  3. Контрудар (це ніби покалатати яйце в шкарлупі – жовток відіб'ється від однієї стінки й вдариться в другу. Те саме відбувається з мозком на клітинному рівні).

  4. Електромагнітне опромінення, тепловий вплив. У мозку є білок, що зазнає теплового впливу. Ірина Олійник характеризує цей процес, як незворотній.

Які наслідки цих процесів


Наслідками можуть стати:

  • порушення кровообігу в мозку – адже руйнуються найдрібніші капіляри,

  • посилення внутрішньочерепного тиску, погіршення пам'яті,

  • формування рубців та спайок в мозку, що призводить до гальмування розумової діяльності,

  • підвищена чутливість організму до нервових подразників: агресія, тремор, паніка, втрата свідомості через звуки,

  • втрата слуху, втрата координації, відшарування сітківки тощо.

Ірина Олійник зазначає, що через відсутність достатньої обізнаності стосовно лікування, пацієнтам з контузією не надають належних умов для відновлення.

"Увесь цей набір... лікують за тиждень та відправляють хлопців назад на фронт, а їх там "клинить" – не витримує мозок недосипання, емоційних перевантажень, та і звуків не витримує. Хлопці небезпеку несуть не лише собі, а й побратимам... Уявіть – відправити на фронт людину під кайфом? Це десь те саме. Лише, думаю, страшніше – лікарі сказали: "Здоровий", – розповідає біофізик Ірина Оліник.

Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Навіть маленькі суми важливі. Зробити посильний внесок можна тут.





7 235 переглядів
bottom of page