top of page

В Україні відкрили 2 притулки для ВПО та жертв домашнього насилля: де розташовані і як потрапити

Два шелтери в Івано-Франківській та Чернівецькій областях відкрили свої двері для тих, хто постраждав від домашнього насильства, дискримінації, російської військової агресії. А також тимчасове житло тут знайдуть внутрішньо переміщені особи.


Підтримку та захист в притулках зможуть одночасно отримати близько 50-ти людей.

Це стало можливим завдяки співпраці “Елеос-Україна” із Мережею ЛЖВ “100% життя” в рамках реалізації проєкту “Мобілізація суспільства для подолання стигми, дискримінації та протидії насильству щодо людей які живуть з ВІЛ та представників КГ”. - повідомляють на сторінці Eleos-Ukraine.


Відкриття Шелтеру святої Ольги на Івано-Франківщині /

Світлина :Елеос-Україна


Хто такі Елеос-Україна?

Місія Елеос-Україна — це величезна спільнота небайдужих, метою якої є соціальне служіння: допомога ближнім, створення гідних умов життя для кожної людини, сприяння її духовному розвитку, отриманню освіти, роботи, якісної медичної допомоги, їжі, житла та усього необхідного.

Організація стежить за дотриманням прав людини й надає всебічну підтримку тим, хто її потребує. Через повномасштабне російське вторгнення організація розширила свою місію для допомоги усім постраждалим.

Зараз чи не найвідомішим проєктом «Елеос Україна» є шелтери (прихистки) Святої Ольги. На сьогодні їх в Україні більше десятка

Перший шелтер відкрили рік тому у місті Буча Київської області.Днями такі шелтери відкрили у Чернівецькій та Івано-Франківській областях.

Прихисток для тих, хто цього потребує / Світлина : Елеос-Україна


Шелтер Святої Ольги готовий прийняти під своє крило жінок та матерів з дітьми, які постраждали від домашнього насильства або від бойових дій зі сторони російської федерації.

Наші шелтери – це передусім безпечне та комфортне місце, де люди, які пережили насильство, або постраждали від військової агресії зможуть відновити свої сили. В прихистках із людьми працюватимуть соціальні працівниці та психолог.

Яку допомогу можна отримати у прихистках?


Окрім безкоштовного проживання та соціального супроводу, мешканці притулку, за необхідності, можуть отримати юридичну допомогу, а також продуктові набори.

Особлива увага приділятиметься ключовим спільнотам, оскільки в час важких соціальних потрясінь, окрім захисту та підтримки, люди потребують також і програми лікування.


Керівниками прихистків є священнослужителі Православної Церкви України. Шелтер у Івано-Франківській області очолює отець Микола Горгула. Він, як ніхто інший розуміє своїх підопічних, адже сам є переселенцем із Донбасу. Від початку повномасштабного вторгнення, разом з дружиною та дітками він змушений був евакуюватись у пошуках безпечного місця для своєї родини. - джерело : Релігійно-інформаційна служба України


Головою організації й капеланом є Сергій Дмитрієв


Як звернутись за допомогою?


Контакти : +380992269013 (Viber, Telegramm) або електронною поштою shelter.eleos@gmail.com.


Реальна історія порятунку від тирана : не будьте байдужі

Працюючи в Шелтері Святої Ольги ми намагались в довоєнний час допомогти жінкам, які постраждали від домашнього насилля. На жаль, таких жінок дуже багато, але не кожна знаходить в собі сили звернутись за допомогою. Хтось боїться, хтось не вірить в правосуддя, а хтось, навіть страшно про це казати, вже просто звик і змирився зі своїм положенням. До мене, вже під час воєнних дій, звернулась небайдужа жінка. Вона написала в особисті, так як добре мене знає. Вона стала свідком насильства, скоєного чоловіком над своєю дружиною. Той зачинив нещасну а погребі і тримав її там впродовж тижня. Знайомим сказав, що дружина поїхала(війна і все таке). Сусідка просто поравшись по господарству почула плач з підвалу і звернулась за порадою, так як сама побоювалась втручатись. Після листування було швидко вирішено зателефонувати на 102 і на гарячу лінію з протидії домашньому насиллю (0 800 500 335 зі стаціонарного або з мобільного та 116 123). В результаті приїхав наряд поліції, швидко змусили кривдника випустити жінку, викликали швидку допомогу. Кривдника затримали та вручили йому заборонний припис. Проти нього заведено кримінальну справу за домашнє насилля. Звертаюсь до всіх жінок: не терпіть насилля над собою, абюзери не змінюються, це вже доведений психологами факт. Звертайтесь за допомогою, не мовчіть!!! - поділилась на сторінці шелтеру працівниця центру.

У шелтерах можна реалізувати себе освоївши нові ремесла та заробити кошти


Нещодавно Шелтер Святої Ольги отримав грант від Urgent Action Fund (UAF) на облаштування швейно-вишивальної майстерні "Вільна нитка".


Це гарна нагода для мешканок Шелтеру відчути себе частиною суспільства та реалізувати себе в ньому. А ще їхній приклад дасть підтримку іншим, таким самим жінкам, які хочуть розпочати своє життя без насильства.


Робоче місце / Cвітлина : Шелтер Святої Ольги


В центрі продовжують працювати над замовленнями та розширювати виробництво. А днями на територію Шелтеру вже привезли модульну майстерню та встановили її на задньому дворі прихистку.

Процес запущено і вже підводяться комунікації та електрика, встановлюються швейні та вишивальні машинки.

Створюючи Соціальне підприємство "Вільна нитка" ми хочемо не тільки виготовити якісний продукт, паралельно, ми прагнемо дати можливість жінкам, які постраждали від насилля, долучитись до створення цінних і потрібних іншим людям речей, - розповідає Nataliia Dresviannikova, директорка Шелтеру святої Ольги. – Окрім цього, жінки можуть освоїти нові ремесла та за свій внесок отримати реальну, заслужену фінансову винагороду.

У прихистках прагнуть не тільки захистити постраждалих від знущань, надати жінкам соціальну, психологічну та юридичну допомогу, а ще дати їм можливість здобути нову професію аби стати економічно незалежними та впевненими в собі, адже саме фінансова стабільність є важливим компонентом якості життя.


Соціальне підприємство "Вільна нитка" спеціалізується на виробництві вишиванок за стародавніми орнаментами.

"Вільна нитка" для вільних людей!


Під таким гаслом нещодавно створили унікальну вишиванку для української волонтерки та парамедика Юлії Паєвської «Тайри», якій днями вділив Хрещення Сергій Дмитрієв

"Ми відчували, що виготовляємо не просто вишиту сорочку, а щось надто цінне та символічне" / Світлина : Елеос-Україна

Ми не зупиняємося на досягнутому, рухаємось вперед попри військову агресію та неабиякі виклики, адже робота по подоланню наслідків насилля є нашою надважливою задачею. Разом до перемоги!

Як допомогти місії продовжувати підтримку?


Щоб долучитися до допомоги постраждалим від російської агресії скористайтеся донейтом на сайті "Елеос-Україна" https://eleos.com.ua/dopomogti/koshty/ "Елеос-Україна" (рахунок у гривнях) ЄДРПОУ 39374709 Р/р UA 97 325365 000000 2600501675798 в ПАТ «КРЕДОБАНК» МФО 325365 Також ви можете надіслати пожертву на карту моно банку Голови організації Сергій Дмитрієв 4441111404440889


64 перегляди
bottom of page