top of page

Правила перебування українських біженців у Польщі в 2023 році: що змінилося з квітня

Українцям важливо звернути увагу на те, що цьогоріч правила перебування в сусідній Польщі змінилися. Дізнайтеся, що потрібно робити біженцям, аби дотримуватися законів.


Інформація створена на основі новини видання Enable Me.

Що змінилося для українських біженців в Польщі / Фото Valentyn Chernetskyi on Unsplash


Правила перебування в Польщі у 2023 році:

  1. Українські біженці відтепер мають тільки 30 днів, щоб отримати номер PESEL (раніше було 90 днів).

  2. Ті, хто перебуватиме в Польщі понад 120 днів, мусять відшкодовувати половину витрат за проживання. Сума відшкодування не має перевищувати 40 злотих за людину на день.

  3. З 1 травня 2023 року біженці, які перебувають в Польщі 180 днів, будуть платити 75% від вартості проживання. Сума не має бути більшою за 60 злотих за людину на день.

  4. З початку року вже діє правило, що виплати соціальної допомоги "заморожуються" у момент виїзду українця з Польщі. Якщо особа перебуватиме поза Польщею понад 30 днів, то втратить право на соціальну допомогу. Якщо людині доведеться знову тікати від війни, то статус та виплати можуть бути поновлені.

  5. Відтепер у Польщі визнають електронний документ в додатку Diia.pl. Цей документ разом із проїзним документом надають право українцям багато разів перетинати кордон, не отримуючи візу.

В новій редакції документів прибрали положення про те, що українці можуть мати спрощений порядок отримання посвідки на тимчасове проживання у Польщі. Однак Польща гарантує українським біженцям легальне перебування впродовж 1,5 року – від початку повномасштабної війни до 24 серпня 2023 року.

З 1 квітня 2023 року ті, хто відкрив бізнес у Польщі або знайшов роботу, можуть претендувати на отримання посвідки на тимчасове проживання.
247 переглядів
bottom of page