top of page

Не вигадка, а медичний діагноз: що важливо знати про ПТСР

Постравматичний стресовий розлад – діагноз, що стає особливо загрозливим під час війни. Серед українців існує чимало міфів та неправдивих суджень про ПТСР.


Медіа великих історій повідомляє корисну інформацію про поширений в реаліях війни діагноз – ПТСР. На питання відповідають психологи та психотерапевти.

Довкола ПТСР в суспільстві існує чимало міфів / Фото Ehimetalor Akhere Unuabona on Unsplash

ПТСР це постравматичний стресовий розлад, що розвивається у людей, які пережили травматичну подію або стали її свідками. ПТСР супроводжується не тільки фізичною, а й психологічною загрозою: адже люди бояться за власне життя та за життя своїх близьких.

Довкола цього розладу існує чимало вигадок та міфів. Окрім того, часто люди, які воювали або перебували в зоні бойових дій, зустрічають нерозуміння оточення та зневагу до свого стану.


ПТСР найбільш поширений у тих країнах, де ведуться активні військові дії. Дізнайтеся, що дуже важливо розуміти про постравматичний стресовий розлад.

ПТСР може розвинутися через деякий час після травми / Фото Julia Taubitz on Unsplash


Важливе про ПТСР

1. Не в кожного українця чи українки розвивається ПТСР. Згідно зі статистикою, поширеність розладу серед населення країни, що воює, може становити до 50%. Однак розвинеться він чи ні, залежить не тільки від ситуації травми, а й від генетики, попереднього досвіду й навіть професії та типу зайнятості людини.


2. Як самотужки розпізнати ПТСР? Це уміння дуже важливе для кожного українця, який щодня зіштовхується зі стресами війни. Важливо знати: ознаки ПТСР часто розвиваються не одразу, а через приблизно 1 – 3 місяці після травмуючої події.


Ознаки ПТСР

  • Постійне перепроживання події, настирливі спогади про неї. Люди згадує травмуючий досвід у всіх деталях знову і знову. Ця ознака є найбільш кричущою при постравматичному стресовому розладі.

  • Спроби уникнути будь-якої згадки про події: місць, подій, людей, розмов тощо.

  • Надмірна пильність, знервованість, постійний контроль за усім та пошук потенційної небезпеки.

  • Різкі зміни настрою та емоційного стану.

3. ПТСР можна вилікувати. Існують перевірені методи лікування, що полягають у поєднанні психотерапії та лікарських засобів. Однак результат буде залежати не тільки від лікування, а й від підтримки близьких та мотивації самого пацієнта або пацієнтки.


Також важливо розуміти, що людям з ПТСР потрібен час для відновлення, соціальна адаптація тощо.


4. Від ПТСР не рятують заспокійливі. Постравматичний синдром – це серйозний діагноз, який потребує фахової лікарської допомоги. Тривале приймання заспокійливих препаратів, які пацієнт призначив сам собі, може зробити тільки гірше.


5. Не усі люди з ПТСР поводяться агресивно. Цей міф побутує серед чималої кількості людей.


Існує 3 форми ПТСР: з гнівом, з соромом та зі страхом. Усім їм притаманна різна поведінка: це і безпорадність, і хвилювання, і почуття провини, і різноманітні фобії.


6. Позитивна новина – близько половини людей, які мають ПТСР, можуть одужати самотужки протягом року після травми.


Однак в іншої половини людей симптоми можуть тільки посилитися і з незначних стати важчими.

Як зрозуміти, що потрібно звернутися до лікаря? Якщо вам складно жити своє буденне життя, виконувати соціальні функції й такий стан триває понад пів року після травми – необхідно звернутися до психотерапевта, який надасть кваліфіковану допомогу.
22 перегляди
bottom of page