top of page

У Польщі хочуть змінити закон для біженців: що чекає на українців

До спеціального закону про допомогу українським громадянам у Польщі планують внести правки. Це має статися наприкінці листопада.

Для українських біженців зміняться правила перебування в Польщі / Фото Unsplash


Про нововведення повідомляє ресурс rmf24.pl. Автори законопроєкту стверджують, що внесення змін до законодавства потрібне, щоб "адаптувати його до сьогоднішніх реалій". Що зміниться 1. Можуть дозволити "автоматичне" продовження терміну дії дозволу на проживання.

Наразі біженці, які перебувають в Польщі понад 9 місяців, повинні подавати заяву на продовження терміну дії посвідки на проживання.

2. Хочуть запровадити плату за проживання в місцях колективного розміщення.


З нового року тим, хто здатен утримувати свою сім'ю, доведеться платити половину від вартості проживання. Це триватиме 3 місяці. Якщо через 3 місяці біженці не зможуть знайти роботу, винайняти житло та покинути центр, далі доведеться платити 100% від вартості проживання.

Українцям доведеться платити за проживання в центрах для біженців / Фото Jacek Dylag on Unsplash

3. Уряд хоче заморозити соціальні виплати для людей, які не перебувають в Польщі щодня.


Ті, хто отримує соціальні виплати в Польщі, але працює або майже постійно перебуває в іншій країні, не зможе претендувати на соціальні виплати.

"Ми хочемо, щоб пільги отримували люди, які дійсно тут живуть, працюють і функціонують у нашому суспільстві. Якщо така особа виїжджає з нашої країни і через деякий час повертається, то в процедурі відповідного відомства буде з'ясовано, чи вона насправді перебуває в Польщі більш тривалий період часу, чи на даний момент центр її життя фактично знаходиться в Україні", – повідомив заступник глави МВС Павел Шефернакер.
29 переглядів
bottom of page