top of page

Старовинний монастир у Польщі приймає українських біженців

Монастир XVII століття у Польщі став місцем прихистку біженців та дітей-сиріт з України.


Монастирі-близнюки


Українських біженців розміщуватимуть у польському місті Венгрув. Про це повідомляє ресурс EU Neigbours East.


"Монастирі-близнюки" – так називається польсько-український проєкт. Він об'єднує дві релігійних установи – у польському Венгруві та українській Рава-Руській.

Монастир у Раві-Руській, який став "близнюком" польського монастиря / Фото loda.gov.ua

Довідка. Місто Венгрув розташоване на Сході Польщі, у Мазовецькому воєводстві. Місто стоїть на березі річки Лівець. Тут мешкають майже 13 тисяч жителів.

Старовинну будівлю відновили


Монастир у Венгруві був побудований ще у XVII столітті. Його заснував граф Ян Казімеж Красінський.


2 червня 2022 року в монастирі завершили роботи з реставрації та ревіталізації. Для відновлення монастиря у Венгруві знадобилося 2,3 мільйони євро.


Ці кошти виділив Європейський Союз в межах Програми транскордонного співробітництва.

Монастир нещодавно відреставрували / Фото Marcin Gołębiewski


У межах проєкту створили Центр діалогу культур у Венгруві – у приміщенні монастиря. У Раві-Руській (Львівська область) на території монастиря створили Центр діалогу українсько-польської культури та дитячий будинок сімейного типу.

Довідка. Ревіталізація – це процес відновлення занедбаних споруд та просторів. Такі споруди перетворюють переважно на різноманітні хаби, культурні та туристичні проєкти. Джерело: Вікіпедія

Монастир став центром гуманітарної допомоги


Парафія у Венгруві з 2016 року допомагала полякам, які мешкають у Львівській єпархії. У 2022 році монастир у Венгруві став пунктом, де надавали гуманітарну допомогу біженцям з України.

Тут можуть знайти прихисток біженці та діти-сироти / Фото Marcin Gołębiewski


Зараз старовинний монастир працює як резиденція для тих, хто втікає із зони проведення бойових дій. Також там приймають дітей-сиріт зі Сходу України.

Знайти більше інформації про проєкт, а також контакти монастиря у Венгруві можна на сайті.

Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Навіть маленькі суми важливі. Зробити посильний внесок можна тут.


71 перегляд
bottom of page