top of page

Якщо ви зазнали сексуального насильства: у "Розірви коло" розповіли як бути

На жаль, сексуальне насильство - надзвичайно поширене явище під час війни. Це спосіб залякати та деморалізувати мирне населення, яке страждає від наслідків таких дій: як фізичних, так і моральних. Що робити розповіли в організації "Розірви коло".

Як бути, якщо ви стали жертвою сексуального насилля / Фото: Розірви коло

Сексуальне насильство — це кричуще порушення не лише прав людини, але й міжнародного гуманітарного права. Цей злочин підпадає під юрисдикцію міжнародного кримінального суду та не має терміну давності.


"Зберігайте допис та діліться ним зі знайомими, особливо з людьми, які перебувають на тимчасово окупованій території. Сподіваємося, що ця інформація вам ніколи не знадобиться, але вважаємо, що вона має бути під рукою просто про всяк випадок" - наголошують в організації.

Якщо ви або ваші близькі постраждали від сексуального насильства, знайте: ви маєте право на відшкодування та допомогу. Не мовчіть — повідомте про злочин у правоохоронні організації.


Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території, повідомте про злочин онлайн на сайті https://warcrimes.gov.ua. А також обов’язково зверніться до медичного закладу, щойно матимете можливість — бажано протягом 72 годин після злочину.


Також не зайвим буде звернутися за психотерапевтичною допомогою та пропрацювати травму якомога швидше — наприклад, до безкоштовної онлайн-платформи «Аврора», фахівці якої спеціалізуються саме на роботі з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з війною.


"Розірви коло" зібрали декілька корисних контактів на випадок, якщо ви потребуватимете допомоги або консультації:

  • Урядова гаряча лінія — 1547;

  • Національна лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації — 116 123 або 0 800 500 335;

  • Цілодобові безкоштовні телефони довіри — 1500 зі стаціонарного телефону або 044 272 15 00 з мобільного.

Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Навіть маленькі суми важливі. Зробити посильний внесок можна тут.

19 переглядів
bottom of page