top of page

Вивчити програмування, історію й не тільки: ТОП-15 безкоштовних онлайн-курсів

Сьогодні усе більше українців прагнуть навчатися онлайн. COVID-19 та карантинні обмеження, а згодом – повномасштабна війна Росії проти України змушують шукати альтернативні шляхи навчатися та підвищувати кваліфікацію.


Пропонуємо добірку безкоштовних онлайн-курсів, що доступні кожному.


Загальноосвітні платформи


Джерело: портал E-Ukraine Українські платформи

В сучасному світі потрібно постійно навчатися / Photo by Iewek Gnos on Unsplash



Це одна із найбільших та найпопулярніших платформ для навчання в Україні. Prometheus позиціонують себе як масові відкриті онлайн-курси.


Тут ви знайдете добірку курсів з різних галузей знань. За успішне проходження передбачені сертифікати. Більшість курсів – безкоштовні, однак ви зможете знайти і поглиблені платні курси з зірковими менторами.



Ще одна популярна українська платформа. Тут ви знайдете онлайн-курси, спецпроєкти, блоги про освіту й навіть інтерактивні підручники.


"Родзинкою" цієї платформи є те, що там ви знайдете чимало курсів для вчителів та учнів. Особливо корисними стануть матеріали з підготовки до ЗНО.


WiceCow – це своєрідний відеолекторій. Тут ви знайдете невеликі відеоролики, що в інтерактивній формі розповідають про історію, мистецтво, літературу, культуру тощо.


Окрім відео, на платформі ви знайдете також додаткові навчальні матеріали.



Освітня платформа пропонує курси про персональний розвиток, підприємництво, ефективне мислення тощо.


ВУМ позиціонує себе як платформа для розвитку громадянського суспільства.



Ця платформа пропонує онлайн-курси для підприємців в межах проєкту Google Digital Workshop.


Ви можете повчитися основам програмування, маркетингу й навіть мистецтву публічних виступів. Є курси на кілька годин і навіть на кілька днів.

6. EduHub Цей проєкт реалізовує освітня агенція Київської міської державної адміністрації. Тут можна пройти такі курси: з комунікацій, продажів, критичного мислення, маркетингу, екології, ораторського мистецтва тощо. Зарубіжні платформи

Онлайн-освіта стає альтернативою формальній освіті /Фото Unsplash

Одна з найпопулярніших платформ для онлайн-навчання у світі. Курси тут доступні переважно англійською мовою. Однак на цій платформі є курси, що перекладені українською мовою або мають субтитри. Тут можна навчатися розвитку бізнесу, особистісного розвитку, комп'ютерних технологій. Також на платформі Cousera можна вивчати різноманітні мови.

8. TED Про цей проєкт також знають в усьому світі. Платформа TED – серія відеолекцій від науковців, митців, фахівців з різних сфер, які діляться своїми думками.


Лекції можна знайти на сервісі YouTube та переглядати їх із українськими субтитрами.

9. Khan Academy Мета цього проєкту – дати людям з будь-якої точки світу доступ до безкоштовної освіти. На сайті Академії є понад 4200 безкоштовних відеолекцій з історії, математики, медицини, фінансів, хімії та фізики, біології та астрономії, економіки, комп'ютерних наук та мистецтва.


Спеціалізовані курси: сталий розвиток 10. Impactorium Ця платформа онлайн-освіти має на меті поширювати цілі сталого розвитку. Тут можна знайти невеликі майстер-класи, блоги, трансляції конференцій.

Спеціалізовані курси: історія Джерело: фейсбук Єгора Стадного


Якщо хочете здобути ґрунтовні знання з історії, й структурувати те, що колись вивчали в школі – переглядайте ці онлайн-курси.

Курси з історії користуються популярністю в Україні / Photo by Clarisse Meyer on Unsplash



Тут зібрано понад 100 фундаментальних інтерв'ю про різні проблемні питання історії України.


Спікерами стали реальні фахівці з конкретних історичних тем. Також у "Локальної історії" є сайт і журнал.



Тут ви знайдете дуже багато відео, присвячених різноманітним історичним подіям. Висока якість відео та цікавий виклад подій змусять вас переглядати серію за серією.


YouTube-канал "про минуле України та світу без прикрас та фальсифікацій".


Тут можна знайти чимало відео, що спростовують історичні фейки та фальсифікації, заперечують стереотипи про Україну та українців.



Розважальний формат, де кумедно розповідають про важливе. Автори каналу радять дивитися відео тільки тим, кому вже виповнилося 18 років.



Професор Єльського університету Тімоті Снайдер читає курс про створення сучасної України. Цей курс лекцій став надзвичайно популярним на YouTube. *Main photo by Headway on Unsplash


Сьогодні кожен може наближати перемогу. Допоможіть YouthFutureUA виконувати нашу місію, підтримайте українську армію та українців у скруті. Навіть маленькі суми важливі. Зробити посильний внесок можна тут.


1 285 переглядів
bottom of page